Учени: Мазнините около корема помагат при диабет

Ново изследване разби мита за строгите диети

22.07.2023 | 15:16 Редактор: Вяра Димова
Учени: Мазнините около корема помагат при диабет

Мазнините в областта на корема могат да се окажат полезни за риска от диабет тип 2, сочат учени. Ново изследване разглежда определени разновидности в гените на хора, които могат да използват мазнините около талията, за да се предпазят от заболяването.

Диабет тип 2 е заболяване, което повишава нивата на кръвна захар. Този ефект се получава заради намаленото количество инсулин, което се произвежда в панкреаса. Заболяването  може да се прояви в повишен апетит и силна, постоянна жажда, често уриниране и замъглено зрение. 

При лечението на този вид диабет се набляга най-много на правилното хранене – препоръчва се намаляване или пълно спиране на храни с добавена захар и с рафинирани зърна, като бял хляб, и бял ориз. Друга част от лечението е губенето на излишните килограми – при състояние на предиабет, предшественика на диабет тип 2, загубата на телесни мазнини може да намали риска от диабет тип 2.

Но сега учените са открили, че някои мазнини не са като другите и не във всички случаи. Наблюдава се и ефектът върху риска от метаболитен синдром – набор от състояния, които увеличават риска от развитие на множество заболявания като диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания са само някои от тях.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay