Какво е дискова херния и как да се справим с нея?

Фасетният синдром обхваща предимно областта на кръста и шийния сегмент от гръбначния стълб

16.07.2023 | 22:40 Редактор: Тодор Петров
Какво е дискова херния и как да се справим с нея?

Фасетният синдром най-често е свързан с естествените процеси на дегенерация на хрущялната повърхност и се задълбочава при загубата на височина на междупрешленните дискове и претоварването на гръбнака.

Болките в кръста, които се дължат на промени във фасетните стави се определят като лумбален фасетен синдром. Болките в кръста е и една от най-честите причини пациентите да търсят лекарска помощ.

Претоварването с тежка физическа активност води до повишено износване на хрущялните структури. Други етиологични фактори са спинална нестабилност, гръбначни деформации (сколиоза, хиперлордоза). Значение имат и ревматологични промени – ревматоиден артрит, също така и някои метаболитни промени, включително и наднорменото тегло.

Ако състоянието е засегнало цервикалните фасети, налице са болка в шията и скованост, която често се влошава при различна активност, включително може да бъде налице главоболие. Симптомите може да се разпространяват по крайниците – както ръцете, така и краката. Налице може да бъде усещане за напрежение и скованост в раменния пояс или таза.

Фасетният синдром обхваща предимно областта на кръста и шийния сегмент от гръбначния стълб, като се среща най-често при пациенти над 50 – годишна възраст.

Лечението започва основно с консервативните методи, докато само в много тежки случаи или при неповлияване в рамките на 1-2 месеца се налага да се премине към по-инвазивни методи на терапия. Кинезитерапията има своето важно място с избора на индивидуални упражнения, с които не само да се засили мускулатурата около гръбнака – паравертебралната, но също така да се намали спазъма.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: pexels