Как да премахнем лесно упоритите петна от килима?

Ето как да се справим с петната от вино, кафе и други

13.07.2023 | 15:20 Редактор: Михаела Кирилова
Как да премахнем лесно упоритите петна от килима?

Килимите се поддържат чисти доста трудно. Върху тях се разливат всякакви течности, зацапват се, замърсяват се лесно, а почистването им може да е истинско предизвикателство. Но не и ако знаете как да третирате всяко петно по килима така, че да не остане и следа от него.

Как да се справите с петната по килима без усилия? Ето няколко полезни трика за почистване на упорити петна по килима.

Петна от вино

Да разлеете червено вино върху килима е истинско бедствие. Бялото вино не е никакъв проблем, защото не оставя и следа, но червеното вино може да направи килима ви неизползваем. Не и ако знаете как да се справите с петната от червено вино по него.

Ако сте разлели червено вино по килима, веднага полейте с бяло вино. След това навлажнете обилно със студена вода. Оставете да подейства известно време. Попийте излишната влага и втрийте препарат за съдове в петното. Изплакнете с вода.

Друг начин за третиране на петна от червено вино е да поръсите обилно със сол, след като сте полели с бяло вино. Изчакайте да подейства 30 минути до 1 час. След това оберете солта с прахосмукачка и разтрийте с препарат за съдове, след което изплакнете с чиста вода.

Петна от кафе

Кафето може да е наистина упорито. Петната от кафе се премахват трудно, особено от мъхести текстилни повърхности. За да абсорбирате петната от кафе от килима, ви е нужен ябълков оцет или бял винен оцет. Разредете го на равни части с вода. Напоете добре петното. Изчакайте да подейства 1 час. След това попийте с кухненска хартия. Разтрийте с гъба и препарат за съдове, след което изплакнете с вода.

Мазни петна

Мазните петна са най-упорити и трудни за премахване. Те изглеждат като невъзможна задача, но не е така. Най-важното е преди всичко веднага да поръсите обилно със сол, която да престои няколко часа върху мазното петно.

Солта ще абсорбира излишната мазнина. След това просто оберете с прахосмукачка и втрийте препарат за съдове. Изплакнете обилно с вода. Вместо сол може да наръсите обилно със сода за хляб. Тя има сходни свойства.

Сладки плодови сокове

Сладките плодови сокове могат да се премахнат лесно като втриете пяна за бръснене в тях. Пяната има неутрализиращи сладките молекули свойства. Изчакайте да подейства 20 минути, след което изплакнете обилно с вода и подсушете с хартиена кърпа.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay