Честият прием на аспирин е рисков за хора над 65 години, може да развият анемия

Той влияе и на концентрацията на хемоглобина

21.06.2023 | 22:00 Редактор: Вяра Димова
Честият прием на аспирин е рисков за хора над 65 години, може да развият анемия

Всекидневната ниска доза аспирин повишава риска от анемия при хора на възраст на и над 65 години с приблизително 20%, съобщи "Синхуа". Този риск разкриват данни от клинично изпитване, финансирано от американските Национални институти по здравеопазване (NIH).

Анемията при възрастните хора е свързана с функционален спад, повишена умора, инвалидност, депресивни симптоми и  когнитивни проблеми.

Изследването проучва ефекта от дългосрочната употреба на ниски дози аспирин върху инцидентната анемия и върху промените в концентрацията на хемоглобина, както и върху нивата на феритин като индикатор за дефицит на желязо, информира БТА.

Изследователите са установили, че ниските дози аспирин водят до увеличаване на случаите на анемия при иначе здрави възрастни хора.

Имайки предвид резултатите от изследването, по-възрастните хора, приемащи ниски дози аспирин и полагащите грижи за тях, могат да помислят за периодично наблюдение на червените кръвни клетки или хемоглобина, отбелязват от американските Национални институти по здравеопазване. 

Снимка: pixabay