Защо консумацията на сладки картофи е полезна?

Те се наричат още батат

19.06.2023 | 18:22 Редактор: Михаела Димитрова
Защо консумацията на сладки картофи е полезна?

Сладкият картоф, още наречен батат, всъщност няма връзка със зеленчука, който познаваме като картоф. Това растение има кафеникав или лилав цвят отвън и оранжева месеста част отвътре. Широко популярно е в множество здравословни диети, като палео диетата или диетата Аткинс. Сладкият картоф може да се използва в множество рецепти, където придава на ястието сладникав, кремест вкус. Бататът може да се приготвя по множество начини и в комбинация с други зеленчуци, като същевременно притежава множество полезни вещества за организма. Най-често сладкият картоф се готви чрез печене, но също така се и вари или пържи.

В сладките картофи се съдържат много полезни вещества, които носят своите предимства за организма и го предпазват от някои заболявания.

  • Подпомагат здравето на дебелото черво. Множеството фибри в сладките картофи могат да са полезни за храносмилателната система. Когато те влязат в храносмилателния тракт, фибрите помагат за по-добро преминаване на храносмилателни вещества и помагат за създаването на полезни мастни киселини в организма (когато чревни бактерии ферментират фибри);
  • Предпазват от рак. В сладките картофи има антиоксиданти, които предпазват организма от ракови заболявания. Едни от тях се наричат антоцианини и предпазват от рак на стомаха и гърдата. При резултати от някои проучвания се наблюдава и защитен ефект от сладките картофи против рак на дебелото черво;
  • Подобряват зрението. Сладките картофи са най-известни с наличието си на бета каротин. Това вещество придава на зеленчука яркия му цвят и може да подобри зрението. Когато попаднат в организма, бета каротините се преобразуват във витамин А, който помага за образуването на рецептори в очите, които улавят светлина. Антоцианините също помагат за зрението, като предпазват очните клетки от увреждания.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay