Как да избегнем излишните калории при ядене на сладки храни?

Има някои прекрасни алтернативи, с които могат да се заместят вредните съставки

15.06.2023 | 22:33 Редактор: Михаела Димитрова
Как да избегнем излишните калории при ядене на сладки храни?

Сладкарството, печивата и десертите са страст, без която много хора не могат. Те обаче носят излишни калории и захари, които причиняват не само наднормено тегло, но и здравословни проблеми. С помощта на някои прекрасни алтернативи, обаче, може да заместим вредните съставки.

Пълнозърнесто вместо рафинирано бяло брашно

Един от най-лесните варианти да превърнете печивата си в по-здравословната им версия е да замените бялото брашно с пълнозърнесто. Колкото по-богато е на фибри и растителни протеини и колкото по-малко пречистено е то, толкова по-добре. Фибрите подобряват храносмилането и ускоряват метаболизма.

Стевия вместо захар

Един от най-здравословните естествени заместители на захарта е стевията. Тя не повишава рязко кръвната захар и не носи излишни празни калории.

Въпреки че е значително по-скъпа от захарта, от нея се използват малки количества, тъй като е много по-сладка. Това е добра инвестиция, ако не искате да се отказвате от любимите си десерти, но по здравословен начин.

Кокосово брашно вместо пшеничено

Кокосовото брашно е много по-богато на полезни мазнини от пшениченото. То има прекрасни качества по отношение на печенето и приготвянето на сладкиши.

Съдържа множество фибри и много малко въглехидрати. Може да се смесва с други видове брашна в зависимост от това каква консистенция искате да постигнете.

Повече по темата прочетете на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay