Защо трябва да консумираме авокадо?

Плодът е богат на витамини С, К, Е и В6, и минерали като магнезий, ниацин, калий

10.06.2023 | 18:09 Редактор: Вяра Димова
Защо трябва да консумираме авокадо?

Авокадото представлява плод на растение със зелена месеста част и голяма костилка в центъра. Въпреки, че авокадото се използва в множество солени ястия като салати и гуакамоле, авокадото е плод. Ботаниката слага авокадото в семейство бери, където са ягодата, малината и къпината. Без значение от класификацията в ботаниката, авокадото се смята за суперхрана. 

Ето няколко ползи за здравето от консумацията на авокадо:

1. Растение, богато на хранителни вещества
В едно авокадо се намират множество витамини и минерали. Някои от тях са витамини С, К, Е и В6, и минерали като магнезий, ниацин и калий. Най-ценното хранително вещество, което се съдържа в авокадото, са неговите полезни мазнини. Те помагат при хранене, като дават усещане за ситост. Мазнините играят важна роля в здравето на кожата, хранителната система и имунната система.

2. Подпомагат сърдечното здраве
В списъка на полезни вещества, съдържащи се в авокадото, се появява бета ситостерол. Това вещество помага за поддържането на здравословни нива на холестерол. Мазнините в авокадото съдействат за правилното разграждане на въглехидрати, което помага за регулиране на нивата на кръвна захар.

3. Намаляват риска от депресия
Авокадото е добър източник на фолиева киселина. Тя има значение за хранителната система, но има връзка и с доброто психическо състояние. Проучвания са открили, че фолиевата киселина позволява за по-добро усвояване на хранителни вещества от мозъка. Този процес е важен и нарушенията в него могат да увредят производството на хормони като серотонин и допамин, които играят важна роля в настроението.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay