Ето как да се справим със сърбежа по скалпа

Сред най-честите причини за него могат да са пърхот, себорея и дерматит

08.06.2023 | 12:59 Редактор: Петя Кръстева
Ето как да се справим със сърбежа по скалпа

Сърбежът по главата може да се превърне в нещо, което да ви тормози във всяка минута и да наруши естествения ритъм в ежедневието ви. Сред най-честите причини за силен сърбеж и лющене по главата могат да са пърхот, себорея, дерматит. Справянето с тях не е лека задача.

За да се справите с ужасния настойчив и труднопоносим постоянен сърбеж по главата, можете да опитате някои прекрасни трикове с домашни средства.

Сода за хляб

Содата бикарбонат има алкален характер, който помага за нормализиране на pH-то на кожата на главата. Често високото pH е сред причините за поява на дисбаланс в скалпа, което предизвиква натрапчив сърбеж.

Содата бикарбонат може да помогне да облекчите сърбежа и лющенето, ако си направите паста с нейна помощ. Смесете 2-3 супени лъжици сода с малко вода, колкото да се получи гъста кремообразна каша. Нанесете с масажиращи движения в корените след измиване на косата. Оставете да действа 15-20 минути и изплакнете.

Пресен сок от лимон

Лимоновият сок има алкален характер, въпреки че е наситен с лимонена киселина. Пресният сок от лимон спомага за балансиране на pH в скалпа, като потушава натрапчивия сърбеж и лющенето на кожата. Изцедете сок от няколко лимона, така че да напълните една чаша с него.

Измийте косата си с шампоан и изплакнете обилно с вода. Накрая изплакнете с лимоновия сок, без да отмивате. Оставете да подейства 10 минути и отново изплакнете с хладка вода.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay