Учени с разкрития за връзката между спорта и тревожността

Някои проучвания потвърждават благоприятния ефект

06.06.2023 | 18:20 Редактор: Вяра Димова
Учени с разкрития за връзката между спорта и тревожността

Проучване разглежда ефектите от редовната физическа активност и нивата на тревожност. Учените не могат да направят крайно заключение дали спортът може да излекува тревожността, като голяма част от данните си противоречат. 

Тревожност е термин, който се използва да опише психично състояние на безпокойство. Тя е естествена защитна реакция, която може да се появи у всеки при дадени ситуации. Когато едно състояние на тревожност продължи дълъг период от време без видима причина, то става психично разстройство.

Когато тревожността се диагностицира като разстройство за нейното лечение може да бъде назначено медикаментозно лечение. То се прилага при случаи, когато пациентът няма контрол над живота си и помага при облекчаването на симптомите и за постоянното усещане за "буца в гърлото". Но за други случаи на тревожност се разглежда ежедневието на пациентите.

Много фактори в начина на живот могат да повлияят на нивата на тревожност. Редом с храненето, физическата активност се смята за част от ежедневието, която при въвеждане може да подобри симптомите на тревожност. Но това общоприето мнение не е имало конкретни доказателства.

Резултатите от проучването говорят за несигурността на информацията. При някои случаи се говори за положителни резултати от спорта върху тревожността. Но при други не са наблюдавани спадове в нивата на тревожност при трениращите. В шест проучвания се докладват незначителни или никакви понижения в нивата на тревожност между спортуващите и тези, които са физически неактивни.

Извадките от други 12 са противоречиви спрямо нивата на тревожност. Има и такива, които потвърждават благоприятен ефект, но за кратък период от време.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay