Тези храни са вредни за човешкия имунитет

Хората често неглижат това как се хранят

31.05.2023 | 13:24 Редактор: Михаела Димитрова
Тези храни са вредни за човешкия имунитет

Може би няма човек, който да не си е задавал въпроса защо някои хора боледуват по-рядко, докато други по-често. Това може да се дължи на редица фактори – стрес, нездравословно хранене, придружаващи заболявания и други, които отслабват имунитета.

По отношение на начина ни на хранене, някои хора значително неглижират това как се хранят и съответно организмът им е изложен по-често на вируси и настинки. Не бива за забравяме, че над 70 процента от имунните клетки се намират в червата. Храните и напитките, които консумираме на дневна база, оказват влияние на чревния микробиом и като цяло водят до редица процеси в организма.

Обработени меса

Към тази група спадат бекон, колбаси, сушени меса, пушени меса, шунки, наденици, кренвирши и други. Основният проблем с тези храни са съединенията, отделени по време на обработка на месният продукт. Те се наричат крайни продукти на напреднала гликация (AGEs) и те не само причиняват възпаление в тялото, но и увреждане на клетките. Смята се, че нарушават антиоксидантната активност, както и здравето на червата, ускоряват процесите на стареене на тялото. Обработените меса са с високо съдържание на наситени мазнини и други вредни съставки.

Рафинирани храни

В тази категория са корнфлейкс, бял хляб, обикновена паста, крекери и зърнени храни. Тези храни са направени от бяло брашно, което е лишено от много хранителни вещества, включително фибри. Тъй като им липсват фибри, те бързо повишават нивата на кръвната захар и насърчават възпалението в организма, както и по-бързото огладняване.

Рафинираните въглехидрати също могат да повлияят на здравето на червата. Тези храни нарушават баланса на полезните чревни бактерии, което пряко влияе върху имунното здраве.

Солени храни

Солените храни като чипс, бургери, колбаси, снаксове и т.н. също е известно, че могат да предизвикат възпаление на тъканите и да увеличат риска от автоимунни заболявания.Солта може също да инхибира нормалната имунна функция, да потисне противовъзпалителния отговор, да навреди на чревните бактерии, да увеличи риска от автоимунни заболявани, сочат западни изследвания. Също така е доказано, че редовната консумация на сол и солени храни, влошава съществуващи автоимунни заболявания като улцерозен колит, болест на Крон, ревматоиден артрит и лупус.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа


1
2 rate up comment rate down comment 0
баба Яга
преди 9 месеца
Ай сиктир,ям каквото ми се яде! Сигнализирай за неуместен коментар