"Книгоубежище" - НДК събра 144 издателства за най-големите фенове на четенето

Пролетният панаир ще продължи до 4 юни

29.05.2023 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

"Чети и откривай" - под това мото започна Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи. Цяла седмица в пространството пред НДК издателства ще изкушават малките читатели да се потопят в приказния свят на писаното слово. А стартът, по шеговит начин, даде премиерът Гълъб Донев.

"Книгоубежище", разгърнато на 1500 кв. метра, очаква всички любители на книгата в най-мащабното книжно събитие на открито тази година.

"Благодаря ви, че успях да се снимам с вокална група "Врабчетата". "Гълъб се снима с врабчета..." е едно добро начало за деца. Впрочем, когато се запознавам с деца, виждам учудването в очите им, когато чуят името ми и следва смях, и обяснение, че се казвам като гълъбите, които хранят в парка, но нямам крила като птиците - крила ми дават книгите. Да си грамотен човек е проява на себеуважение. Но да си грамотен човек е да отстояваш българския език в среда от хора, които пишат както им е удобно", заяви Донев.

С акцент към най-малките читатели е специално обособен кът, където ще могат да открият най-новите детски книжки. А за Деня на детето - 1 юни, организаторите са подготвили и показна празнична програма.

"Децата най-силно се интересуват от героите, образователната част остава на заден план, но е страхотно, когато и двете се съчетават. Има красиви илюстрации и те играят, и учат нещо полезно", коментира Десислава Любомирски.

"Току-що взехме една книжка за страха от тъмното, защото той е актуален в момента. Стараем се да купуваме книжки на теми, които вълнуват децата, а те са целия свят", сподели Ирина Стоева.

Над 14 000 книги на 144 издателства ще търсят своите читатели по време на 80 литературни събития в панаирната седмица.

Пролетният панаир на книгата очаква всички жители и гости на столицата до 4 юни от 10:00 до 20:00 часа.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.