Блясък в Кан: "Златна палма" за Майкъл Дъглас, реабилитираха Джони Деп

Женски организации призоваха за бойкот на фестивала, който "възхвалява агресорите"

17.05.2023 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Звезден блясък и вече раздадени награди на кинофестивала в Кан. Майкъл Дъглас получи почетна "Златна палма", а Джони Деп - своята реабилитация след скандалите с делото за домашно насилие. 

Джони Деп не успя да скрие емоциите си и се просълзи на фона на продължителните аплаузи за новия му филм "Жана дю Бари". Френската лента откри фестивала в Кан. Режисьорът Майвен съпроводи Деп по червения килим. Звездата на френското кино играе и главната роля на Жана - жена от работническата класа, която се превръща във фаворитка на крал Луи XV.

А ролята на спорния крал върна Джони Деп в голямото кино. Това е първата голяма роля за Деп след шумния съдебен процес с бившата му съпруга Амбър Хърд. Заради твърденията, че той е упражнявал физическо насилие върху нея, Деп беше отритнат за известно време от филмовите студиа. 

Снощи на емблематичния булевард "Кроазет" тълпата крещеше "Джони!", а звездата, носейки лилави слънчеви очила, раздаде автографи.

Естествено, срещу избора на откриващия филм, се обявиха няколко женски организации. Някои дори призоваха за бойкот на фестивала, който, по думите им, "възхвалява агресорите".

Организаторите на най-престижния европейски кинофестивал обаче се разграничиха от тематиката и заявиха, че единствено киното е във фокуса на вниманието им. 

Актрисата Катрин Деньов откри 76-ото издание на кинофестивала в Кан, а водеща на церемонията беше дъщеря ѝ Киара Мастрояни. Редом до нея бе американският актьор Майкъл Дъглас, който бе удостоен с почетна награда "Златна палма". Кариерата му се простира в пет десетилетия. Актрисата Ума Търман го представи на сцената, като го нарече "титан" и "звезда завинаги", публиката го аплодира на крака. 

Общо 21 режисьори се борят за "Златната палма", включително 7 жени - рекорден брой за най-големия филмов фестивал в света.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС