fallback

Копривата и нейният лечебен ефект - за какво е полезна?

Копривата е лечебно растение, което има силна хранителна стойност

13.05.2023 | 22:40 Автор: Михаела Димитрова

Копривата е лечебно растение, което има силна хранителна стойност. Лечебната билка се е използвала в древни времена за третиране на състояния като артрит и болки в гърба. Растението се е употребявало и за стопляне заради парещия ефект, който се получава при докосване на листата му. Копривата може и да се консумира под формата на чай, подправка и влагана в различни ястия свежа или изсушена. 

Ето 3 доказани здравословни ползи от консумацията на коприва:

1. Хранителна стойност

Билката съдържа множество различни хранителни вещества, включително витамини А, С и К, както и В. В нея има и минерали като калций и магнезий, различни мастни и аминокиселини, както и пигменти. Тези съставки могат да служат и като антиоксиданти, когато попаднат в организма, и да го защитават от множество неблагоприятни ефекти от стареенето, както и да намалят риска от рак.21 

2. Намалява възпалението

При състояние на хронично възпаление, копривата може да помогне с набор от съединения с противовъзпалителни свойства. При изследвания, насочени към ефектите от консумацията на коприва, множество биологични маркери за възпаление в тялото са посочили намалени стойности.7-8

3. Работи против алергичен ринит

Хремата представлява възпаление на лигавицата на носа. Полезните вещества в копривата работят против хремата, като могат да потиснат възпалението, причинено от алергия. Растението има доказан ефект върху имунните клетки, спирайки ги от предизвикването на възпаление в реакция на алергия.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay

 

fallback
Още от Любопитно
fallback