Копривата успешно бори възпаленията - как да я консумираме

Растението може да се приема под формата на чай или подправка

12.05.2023 | 17:46 Редактор: Вяра Димова
Копривата успешно бори възпаленията - как да я консумираме

Копривата е лечебно растение, което има силна хранителна стойност. Лечебната билка се е използвала в древни времена за третиране на състояния като артрит и болки в гърба. Растението се е употребявало и за стопляне заради парещия ефект. Копривата може и да се консумира под формата на чай, подправка и влагана в различни ястия свежа или изсушена. 

Ето няколко доказани здравословни ползи от консумацията на коприва:

1. Хранителна стойност

Билката съдържа множество различни хранителни вещества, включително витамини А, С и К, както и В. В нея има и минерали като калций и магнезий, различни мастни и аминокиселини, както и пигменти. Тези съставки могат да служат и като антиоксиданти.

2. Намалява възпалението

При състояние на хронично възпаление, копривата може да помогне с набор от съединения с противовъзпалителни свойства. При изследвания, насочени към ефектите от консумацията на коприва, множество биологични маркери за възпаление в тялото са посочили намалени стойности.

3. Работи против алергичен ринит

Хремата представлява възпаление на лигавицата на носа. Полезните вещества в копривата работят против хремата, като могат да потиснат възпалението, причинено от алергия. Растението има доказан ефект върху имунните клетки, спирайки ги от предизвикването на възпаление в реакция на алергия. 

4. Намалява кръвното налягане

Високото кръвно налягане, или хипертонията, е често срещано състояние, което предразполага към по-висок риск от сърдечно заболяване или инсулт. Копривата дава на организма вещества, които отпускат мускулите на кръвните съдове. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay