Билкови продукти за имунната ни система: как да заздравим организма си?

03.05.2023 | 15:07 Редактор: Вяра Димова
Билкови продукти за имунната ни система: как да заздравим организма си?

Още от Древността човечеството открива ползите от билковите продукти и тяхното полезно действие върху организма и имунитета. Природата е пълна с натурални средства, които не спират да ни изненадват със своя ефект и отражение върху здравето ни.

Защо е важно да подсилим нашата имунна система чрез приема на натурални продукти – прочетете в следващите редове.

Защо е важно да подсилим своя имунитет?

Имунитетът е една от защитните бариери, отблъскваща патогените и вирусите, които биха могли да нанесат щети и дисбаланс в организма ни. Специалистите препоръчват всеки от нас да се запознае с ползите от приема на витамини, минерали и антиоксиданти, за да предотвратим тези вреди.

Въздействие на билковите продукти

Всяка билка има широк диапазон на действие, а в комбинация с балансираното и здравословно хранене, допринася за правилното функциониране на организма. Най-често витамините и минералите се приемат по орален начин, като за голяма част от тях се препоръчва да се вземат преди хранене, за да не предизвикват раздразнение и гадене. Може да бъдат под различна форма, като сред най-популярните предложения са капсулите.

Revita.bg 

Ето и кратък списък с някои от билковите добавки, подходящи при различни симптоми и оплаквания, както и за подсилване на имунитета:

  • ехинацея – подходяща при гърлобол, кашлица и главоболие, както и при общо неразположение;
  • астрагал – полезен при стомашно-чревни неразположения;
  • женшен – действа обезболяващо и балансира нивата на захарта в кръвта, като едновременно с това подобрява както физическото, така и психическото здраве;
  • алое вера – растение познато със силните си лечебни свойства, като дори е наричано “природен антибиотик”. Освен под формата на гел и сок, се предлага и под формата на капсули.

Консултацията с лекар, който е специалист в областта, винаги е препоръчителна, за да се избегнат нежелани реакции по време на прием на билкови продукти и хранителни добавки.

Съвети от специалисти

Ето още съвети, допринасящи за вашия здравословен начин на живот, освен приема на подходящи билкови продукти:

  1. Първият е – често измиване на ръцете, което е важно за елиминиране на вирусите и бактериите. Те често попадат в чревния тракт и повлияват върху Микробиома и имунитета.
  2. Второ – пийте достатъчно течности и приемайте подходяща храна. Това подпомага за създаване на естествената бариера срещу вируси и бактерии. В случай, че не си набавяте необходимото количество полезни нутриенти, бихте могли да се доверите на подходящи за целта натурални добавки за укрепване на вашето общо здравословно състояние.

Балансът в забързания начин на живот, в комбинация с правилните билкови продукти, е от основно значение. Приемането на хранителни добавки набавя на организма необходимото количество нутриенти, които той не може да навакса чрез храната.