С 2 милиона мъниста - ето кой е най-сложно украсеният автомобил в света (+ВИДЕО)

Осем художници превърнаха VW Beetle в произведение на изкуството

08.05.2023 | 18:25 Редактор: Михаела Димитрова

Производството на Volkswagen Beetle приключи, но моделът си остава един от най-емблематичните автомобили на всички времена, особено в по-стари версии като този екземпляр от 1990 г. във видеото.

Той обаче е още по-специален, защото е превърнат в произведение на изкуството с над 2 милиона мъниста.

Автомобилът е поръчан от обществени и частни организации в Мексико и е наречен Vochol. Идва от думите wocjo - общ термин за бръмбари в Мексико, и huichol - коренни жители в Мексико, които са запазили много от своите традиции през вековете, включително декоративни украси с мъниста.

Уникалният Volkswagen Beetle Vochol е представен за първи път в музей в Гуадалахара (Мексико), след това и Мексико Сити за изложба. Впоследствие обикаля света, спирайки в музеи в Южна Америка, САЩ, Европа, Азия и Близкия изток. Когато не е „ангажиран“, може да се види в Museo de Arte Popular в Мексико Сити.

Единственият Volkswagen Beetle Vochol е украсен с 2 277 000 мъниста, които са нанесени в сложни шарки на ръка от осем художници от две семейства Huichol, което е друго име на местна група жители Wixarika. Те работят осем месеца и над 9000 часа общо, за да завършат проекта, който използва символи, които отдават почит на тяхната култура.

Повече по темата прочетете automedia.investor.bg

Снимка: Wikipedia