Сидни отказа да почете коронацията на Чарлз III и спести пари

Разходите за всеки такъв случай се оценяват на 80 000-100 000 австралийски долара

08.05.2023 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова
Сидни отказа да почете коронацията на Чарлз III и спести пари

Кралски скандал избухна в Австралия заради отказа да бъде осветена Операта в Сидни в чест на коронацията на крал Чарлз III.

Платната на архитектурния шедьовър на пристанището в Сидни се осветяват в различни цветове за важни случаи - от Световния прайд до годишнината от инвазията в Украйна и смъртта на кралица Елизабет II. Но за коронацията в събота извисяващите се извивки на емблематичната 50-годишна сграда бяха оставени на тъмно.

Премиерът на щата Нов Южен Уелс Крис Минс заяви, че е отменил плановете на своите предшественици да осветят сградата заради Чарлз, който е държавен глава на Австралия.

"Бих искал да я запазя за Австралия и австралийците и за моменти на саможертва и героизъм за страната или когато в Сидни има важно международно събитие", каза Минс в интервю.

Премиерът заяви, че миналата година платната на сградата са били осветени 70 пъти - в сравнение с 23 пъти десет години по-рано - като разходите за всеки случай се оценяват на 80 000-100 000 австралийски долара (54 000-67 000 щатски долара).

"Хората имаха много възможности, където да отбележат коронацията, включително по телевизията. Събитието не се провеждаше в Сидни, а в Лондон", каза той пред радио 2GB в Сидни.

"Разбира се, уважавам новия крал, но внимавам къде и кога харчим парите на данъкоплатците", допълни той, цитиран от БГНЕС. Минс стана премиер на 25 март, след като неговата Лейбъристка партия спечели изборите в щата.

Проучванията показват, че много австралийци искат да се освободят от монархията в полза на република. Но въпросът за републиката остава на второ място след референдума по-късно тази година за предоставяне на конституционното право на коренното население да бъде консултирано за законите, които го засягат.

Снимка: БГНЕС