Какво да направим при рязкото падане на кръвната захар?

Разпознаването на рязкото понижаване на кръвна захар е много важно

22.04.2023 | 09:05 Редактор: Михаела Димитрова
Какво да направим при рязкото падане на кръвната захар?

Разпознаването на рязкото понижаване на кръвна захар е много важно, тъй като това състояние може да доведе до сериозни последици за организма.

Хипогликемията е състояние, при което нивата на серумната глюкоза при диабетици е под 3,9 mmol/L. Този вид усложнение при пациенти със захарен диабет е опасно и може да доведе до объркване и гърч, а в по-тежки случаи дори до кома или смърт.

Симптомите на хипогликемия включват повишена сърдечна честота, разтреперване на тялото, гадене, поява на студена пот, чувства на тревожност, раздразнение, глад, както и липса на ореинтация за време и място.

При някои пациенти липсва характерната проява на това състояние. Това може да се дължи на голяма давност на диабета, поддържане на ниски стойности на кръвната захар и адаптиране на организма към тях. Приемът на определени медикаменти, като бета-блокери, също може да замаскира проявите на хипогликемия.

Навременната реакция при пациенти с понижена кръвна захар е от голямо значение за предотвратяване на по-тежки състояния. Препоръчително е заемането на легнала или седяща позиция, както и консумацията на подсладени напитки, чиста захар или мед.

Съществуват глюкозен гел и таблетки, които могат бързо да повишат кръвната захар. Приложението на глюкозни гелчета е по-широко разпространено сред деца и по-млади пациенти. Продуктите с този вид консистенция се намазват върху букалната лигавица на пациентите, което води до по-бързата им резорбция. По същият начин може да се нанесе и медът.

Ако състоянието на пациента е силно влошено и той не може седи и преглъща нормално, не трябва да приема течности или храна. Тъй като това може да доведе до аспирация.

Повече прочетете на Puls.bg

Снимка: Pixabay