Ето няколко идеи за празничната трапеза на Цветница

Ястията трябва да са постни

09.04.2023 | 17:56 Редактор: Вяра Димова
Ето няколко идеи за празничната трапеза на Цветница

Настъпилата пролет ни кара да се усмихваме с природата, която се пробужда. По традиция пролетта започва с два прекрасни празника – Лазаровден и Цветница, които са с подвижна дата.

На Лазаровден почитаме свети Лазар, а на Цветница, празнуват всички, чиито имена символизират цветя. Според традициите и за двата празника ще приготвим празнична трапеза.

Ястията трябва да са постни, като на Цветница се разрешава консумацията на риба и морски дарове. Ето няколко чудесни рецепти.

Постна баница със спанак, ориз и подправки

Приготвяне:
Загрейте мазнината в дълбок съд. Запържете в него ситно нарязания лук и спанак. Добавете ориза, водата и подправките. Варете на тих огън, докато оризът набъбне и поеме цялата вода. Разбърквайте периодично.

Разпределете плънката върху корите като навивате всяка кора на руло. Подредете всички рула в кръг в намазнена тавичка. Залейте баницата с ½ чаша вода. Печете в загрята на 180-200 градуса фурна за около 45 минути.

Патладжани с чесън на тиган

Приготвяне:
Загрейте олиото в тиган на силен огън. Запържете нарязания патладжан, за да омекне за няколко минути. Във водата разбъркайте пипера и чесъна. Залейте патладжаните със сместа, покрийте с капак и оставете да къкри, докато водата се абсорбира.

Междувременно смесете захарта, нишестето, соевия сос и соса тартар в купа, докато захарта и нишестето се разтворят. Изсипете при патладжаните. Свалете от огъня, когато сосът се сгъсти и поеме от патладжаните.

Четете повече на az-jenata.bg.

Снимка: pixabay