Здравословни, но и калорични: Внимавайте с тези храни

Ядките трябва да се консумират в малки количества

07.04.2023 | 20:05 Редактор: Петя Кръстева
Здравословни, но и калорични: Внимавайте с тези храни

Отслабването и контролирането на теглото са сложни задачи, които изискват много внимание, съзнателно подбиране на храните, познаване на техния състав и калорийна стойност. По тази причина много хора не успяват да се справят с тази нелека задача да отслабнат и да задържат теглото си. Мнозина правят грешката да се вглеждат само в един от многото показатели на храните, а именно техните здравословни ползи. Така наблягането на иначе здравословните храни може да се окаже причина не само да не отслабнат, но и дори да напълнеят.

Някои от най-здравословните храни съдържат много калории, които ако не бъдат взети под внимание, могат да се окажат причина за напълняване. Кои са здравословните храни, на които много хора често наблягат, но които могат да са причина за напълняване заради богатото наличие на калории?

Черен шоколад

Черният шоколад е здравословната алтернатива на всички останали видове шоколад, защото е с по-ниско съдържание на захар и по-концентрирани количества какао. Това обаче не трябва да го прави централна част в диетата ви, защото тези условия не дават "позволение" да хапвате често черен шоколад и то в големи количества без угризения само защото е по-полезен от останалите видове шоколад.

Ядки

Ядките са много полезни и здравословни, но при едно условие – да се консумират в малки количества. Ако прекалявате с тях, има сериозен риск да напълнеете. Само 50 грама ядки носят приблизително 300 калории, а това е наистина голямо количество. Човек неусетно може да изяде твърде много ядки и да добави калориен излишък към диетата си, без да се усети.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Най обичам, когато здравословната храна е и вкусна. Вече здравословна храна не равна на нещо гадно :) . Сигнализирай за неуместен коментар