Ново проучване: Некачественият сън увеличава риска от инсулт

Хъркането, мятането и въртенето, дрямката за дълго време през деня...

06.04.2023 | 10:47 Редактор: Тодор Петров
Ново проучване: Некачественият сън увеличава риска от инсулт

Според ново изследване проблемите със съня са свързани с петкратно увеличение на риска от инсулт. Всъщност изследователите са установили, че колкото повече проблеми със съня имате, толкова по-голям е рискът от инсулт.

Хъркането, мятането и въртенето, дрямката за дълго време през деня, събуждането през нощта и твърде малкото или дори твърде многото сън - всички тези проблеми допринасят за лошото качество на съня и могат да повишат риска от инсулт.

"Наличието на повече от пет от тези симптоми може да доведе до пет пъти по-висок риск от инсулт в сравнение с тези, които нямат никакви проблеми със съня", казва в изявление авторката на изследването Кристин Маккарти от Университета в Галуей, Ирландия.

Според експертите, освобождаването от всякакви притеснения и медитацията могат да помогнат преди лягане. 

Една от причините може да бъде влиянието на краткия, фрагментиран сън и нарушенията на съня като сънната апнея върху способността на организма да регулира метаболизма, кръвното налягане и възпаленията, които са рискови фактори за инсулт, казва д-р Филис Зи, пише БГНЕС.

В проучването, публикувано в списание Neurology, са анализирани данни от над 4500 души, участвали в INTERSTROKE - голямо международно проучване на случаи и контроли на пациенти, преживели инсулт.

Близо 1800 участници в проучването са имали исхемичен инсулт - най-често срещаният вид инсулт, при който кръвен съсирек блокира артерия, водеща към мозъка. 

Други 439 души са имали интрацеребрален кръвоизлив, при който артериите или вените в мозъка се разкъсват, причинявайки кръвоизлив в мозъчната тъкан.