Намалява ли магнезият риска от деменция?

Проучването включва повече от 6000 здрави участници от Великобритания на възраст между 40 и 73 години

26.03.2023 | 20:43 Редактор: Михаела Димитрова
Намалява ли магнезият риска от деменция?

Ежедневното богато на магнезий хранене обезпечава по-добро здраве на мозъка с напредване на възрастта, твърдят учени от Neuroimaging and Brain Lab на Австралийския национален универститет. 

Увеличеният прием на богати на магнезий храни може да помогне за намаляване на риска от деменция, подчертават още те.

Този увеличен с 41% прием на магнезий за деня забавя асоциираното със стареенето мозъчно свиване. Забавянето на този невродегенеративен процес е свързан с поддържането на по-добра когнитивна функция и нисък риск или отложено начало на деменция в късния етап на живота, подчертава водещият изследовател д-р Хаула Алатек от Центъра по епидемиология и обществено здраве към Австралийския национален университет. 

Проучването включва повече от 6000 здрави участници от Великобритания на възраст между 40 и 73 години. След анализ на данните изследователите откриват, че при консумиращите повече от 550 мг магнезий на ден мозъчната възраст е с година по-млада при календарно навършилите 55 години, за разлика от приемащите препоръчителната дневна доза от 350 мг. 

За период от година и четири месеца включените в проучването са попълвали пет пъти специално създадена анкета. Предоставените данни са използвани за изчисляване на дневния прием на магнезий от участниците, основаващ се консумацията на 200 различни храни и порции. Храните, върху които основно се спират изследователите, са зелени листни зеленчуци, бобови култури, ядки и семена, пълнозърнести продукти. 

Прочети още на Puls.bg

Снимка: Pixabay