Какви опасности крие бременността с близнаци и тризнаци?

Често бебетата се раждат с маломерно тегло

22.03.2023 | 22:55 Редактор: Вяра Димова
Какви опасности крие бременността с близнаци и тризнаци?

Бременността е особен момент от живота на една жена. Този период е изпълнен с бурни промени в тялото и емоционалното състояние, които не могат да се сравнят с нищо друго.

Бременността може да носи рискове за здравето, а те се увеличават, когато е налице многоплодна бременност с две или повече бебета.

Какви могат да са рисковете при бременност с близнаци или тризнаци?

Ниско тегло

Един от най-честите рискове, свързани с многоплодната бременност, е раждането с маломерно тегло. Може да се случи само с едното бебе или и с двете/ с всички, ако са повече от две. Маломерното тегло може да е проблем, защото носи риск от затруднения с дишането заради недобре развит дихателен апарат. Възможни са инфекции, при които контролирането на телесната температура е затруднено.

Прееклампсия

Прееклампсията е състояние, при което по време на бременността се повишава кръвното налягане на майката. То може да застраши както нейния живот, така и този на плода. От жизненоважно значение е прееклампсията да се овладее и кръвното налягане да влезе в допустими стойности.

Рискът от поява на прееклампсия е по-висок с до 10-15% при многоплодна бременност, според healthdigest.com. При прееклампсия се отделя белтък в урината, възможни са бъбречни и чернодробни увреждания, особено при екстремно високо кръвно налягане, което не е овладяно навреме.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay