Кои нови технологии помагат за лечение на неврологичните заболявания?

България вече разполага с експериментална лаборатория

21.03.2023 | 23:30 Редактор: Михаела Димитрова
Кои нови технологии помагат за лечение на неврологичните заболявания?

Перспективите за развитие на невротехнологиите в България са добри, а страната ни разполага вече и с експерименталната лаборатория "VIBraTE", финансиран от  Европейската комисия като част от създаването на нови научни групи и лаборатории. Това коментира доц. Димитър Проданов от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. 

"Човешкият мозък не е добре проучен. Инвестират се милиарди, за да се развиват технологии за запис и стимулация. Още не знаем как човек мисли и можем само да записваме някои косвени данни. Изкуственият интелект има голяма роля в невротехнологиите, защото позволява да се анализира огромния обем такива данни, като това би ни приближило до повлияването и лечението на някои неврологични заболявания“, коментира доц. Проданов. 

"В момента в България има четири проекта от този кръг на финансиране, за пет години дейността на лабораторията е гарантирана, а после ще се търси финансиране за изследванията", уточни ученият.

Според него перспективите за развитие на невротехнологиите в България са добри. "Засега сме успели да говорим с клъстера по изкуствен интелект, където има доста стартъп компании. Невротехнологиите са допълващи към този тип дейност и не са точно изкуствен интелект. Това са всички технологии за запис и стимулиране на мозъка", обясни доц. Проданов.

Ученият поясни, че в лаборатория "VIBraTE" ще се изследват взаимодействията на имплантирани електроди с мозъка, като това има значение за лечението на болести като Паркинсон.

Четете повече на bloombertv.bg.

Снимка: Pixabay