Глобалното затопляне и ниските нива на кислород унищожават кораловите рифове

Изследователите използват модели на 4 различни сценария за изменение на климата

20.03.2023 | 23:30 Редактор: Михаела Димитрова
Глобалното затопляне и ниските нива на кислород унищожават кораловите рифове

По-голямата част от общо 32 изследвани коралови рифа по света страдат от ниски нива на кислород поради глобалното затопляне, а заплахата за морските екосистеми се очаква да се задълбочи, сочи проучване, цитирано от ЮПИ.

Резултатите от изследването са публикувани в списание "Нейчър клаймит чейндж", а авторите му твърдят, че за първи път се проучва ниското ниво на кислород или хипоксия в световен мащаб. Учените, начело с изследователи от Института по океанография "Скрипс" към Калифорнийския университет в Сан Диего, са установили, че хипоксията е широко разпространена в много коралови рифове, което показва цялостното намаляване на съдържанието на кислород в световния океан и в крайбрежните води.

"Това проучване е уникално, защото нашата лаборатория работи с голям брой сътрудници, за да събере този глобален набор от данни за кислорода, специално фокусирани върху кораловите рифове - никой досега не е правил това в световен мащаб с толкова много данни", казва в прессъобщение морският биолог Ариел Пезнер, цитиран от БТА.

Изследователите използват модели на четири различни сценария за изменение на климата, за да покажат, че прогнозираното затопляне на океана и намаляването на кислорода във водата ще увеличат значително продължителността, интензивността и тежестта на хипоксията на кораловите рифове до 2100 година.

Снимка: БГНЕС