Кой какво спечели: Прочувствени думи за "Навални" и Христо Грозев на "Оскарите"

Големият победител на вечерта е филмът "Всичко навсякъде наведнъж", който спечели 7 награди

13.03.2023 | 13:31 Редактор: Ирена Бакърджиева

Награда "Оскар" спечели документалният филм "Навални" с участието на Христо Грозев. На бляскавата церемония снощи българският разследващ журналист също се качи на сцената.

Разследващият журналист Христо Грозев се качи заедно с екипа, който стои зад реализацията на документалния филм "Навални", на сцената в Долби Тиатър. А режисьорът горещо благодари на българина за приноса му.

"Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история", отбеляза режисьорът на филма Даниел Роър и благодари на семейството на Алексей Навални.

От сцената емоционална реч произнесе и съпругата на руския опозиционер - Юлия.

"Благодаря на всички! Съпругът ми е в затвора, просто защото е казал истината, защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Бъди силен, любов моя!", каза съпруга на Алексей Навални.

Големият победител на вечерта е филмът "Всичко навсякъде наведнъж", който спечели 7 статуетки. Сред отличията са за най-добър филм, най-добра актриса в главна роля и най-добър режисьор.

Мишел Йео е първата азиатка с наградата за най-добра актриса. A за най-добър актьор спечели Брендън Фрейзър за ролята си в "Китът". Филмът "На Западния фронт нищо ново" спечели общо четири "Оскар"-а, сред които за най-добър чуждоезичен филм. 

Без награда остана филмът "Баншите от Инишерин", в който звучат мотиви от българската народна песен "Полегнала е Тодора".

Водещ на церемонията тази година беше Джими Кимъл, който няколко пъти се пошегува с екипа за реакция, сформиран след миналогодишния инцидент между Уил Смит и Крис Рок.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС