Повелителката на ударните инструменти: Сестрата на Васко Василев покорява световните сцени

За Виви Василева музиката дава любов към живота

11.03.2023 | 19:09 Редактор: Петя Кръстева

Музикално пътешествие през седемте чакри на човешкото тяло – в това приключение потапя българската публика Виви Василева, която е една от най-успешните млади перкусионистки в света. Най-малката сестра на виртуоза на цигулката Васко Василев от малка поема по пътя на музиката, преплитайки различни култури и ритми посредством мелодията на ударните инструменти. 

"Музиката ми дава любовта към живота и смисъла, това е най-висшето изкуство на човечеството", смята тя. Василева е фурия на сцената, а музиката ѝ е взрив от емоции и звуци – гръмки и нежни, в които се преплитат различни култури. Сестрата на Васко Василев е от младото поколение перкусионисти, които променят представите за ударните инструменти. 

"Нашите инструменти са инструментите на 21 век. Свирим всякаква музика, защото нашите инструменти ги", категорична бе тя. 

Макар да живее в чужбина, за Виви завръщането в България винаги е предизвикателство. Композиторът Ориол Крушен пише зрелищния си концерт "Оракул" именно за българската перкусионистка, който изпълнява за първи път на българска сцена. 

Виви Василева признава, че като дете също е свирела на цигулка, но семейна лятна почивка на Кара дере запалва я по ударните инструменти. 

Макар семейството ѝ първоначално да не приема идеята ѝ, в крайна сметка тя успява да ги убеди в магията на перкусионните инструменти. 

Виви е и първата българка и перкусионистка с престижната награда Бърнстейн. 

"Ще ме наградят. Юли месец ще свиря там с фестивалния оркестър, а месец по-късно ще имам участие и с брат ми Васко Василев", изтъкна тя. 

Перкусионистката върви по стъпките на успешния си брат и казва, че това ѝ носи огромна мотивация. 

"Влюбена съм в безкрайността на звуците, страстта ми живее от това, че откриваме нови инструменти", обобщи тя.

На Виви Василева ѝ предстои да изнесе концерт в Софийската градска художествена галерия, след което ще зарадва с музиката си и жителите на Русе. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.