Кои са скритите причинители на умората?

Колкото по-неактивни сте в ежедневието си, толкова по-голяма е вероятността нивата на енергия в организма ви да са ниски

08.03.2023 | 23:00 Редактор: Петя Кръстева
Кои са скритите причинители на умората?

Умората е нещо, което изпитваме всеки ден. Тя се натрупва в тялото ни по време на напрегнатото ежедневие и това е напълно нормално. В края на деня, когато запасите ни от енергия са се изчерпали, умората ни наляга и ни кара да се предразположим към сън, за да си починем и да си набавим нужната енергия за следващия ден. Понякога обаче натрупаното количество е твърде голямо и тя може да стане хронична, въпреки че спим достатъчно. Постоянната умора има своите причини и ако не им бъде обърнато внимание, тя може да повлияе изключително негативно на физическото и емоционалното здраве.

Заседнал начин на живот

Колкото по-неактивни сте в ежедневието си, толкова по-голяма е вероятността нивата на енергия в организма ви да са ниски. Противно на схващането, активният начин на живот задвижва циклите на енергиен прием и разход, което ви кара да се чувствате по-бодри и дейни. Ако водите заседнал начин на живот, вероятността да страдате от хронична умора и ленивост е значително по-голяма.

Прекалявате с въглехидратите

Въглехидратите са основният източник на енергия за организма. Те обаче са нож с две остриета, защото разковничето е в количеството и качеството им. Ако прекалявате с въглехидратите от нездравословен тип като тестени изделия и десерти, това ще доведе до силна и внезапна умора по средата на деня. Причината за този феномен са резките скокове и спадове в кръвната захар. След консумация на високовъглехидратни храни в големи количества вие получавате внезапен прилив на енергия, който обаче скоро след това спада също толкова рязко. Тогава умората се усеща много по-силно.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка:Pixabay