Диабетиците губят повече коса от нормалното - на какво се дължи?

Връзката между двете състояния се корени във високите нива на кръвна захар

21.02.2023 | 20:30 Редактор: Вяра Димова
Диабетиците губят повече коса от нормалното - на какво се дължи?

Падането на косата е съвсем нормална част от растежа на космите. Падането на определен брой косми на ден се счита за напълно нормално, защото това е част от тяхното обновление. Средно човек може да губи по 100 и повече косъма на ден. След падането им космените фоликули се обновяват, което впоследствие създава условия за израстване на нови косми.

Ако косата обаче започне да изтънява и оредява прекалено, налице е усилен косопад, това може да е признак на здравословен проблем - дори заболяване, което предизвиква трудности в образуването на нови косми.

Диабетът е едно от тези заболявания, които се свързват с повишен косопад и оредяване на косата. При това хронично заболяване тялото не успява да използва правилно и ефективно инсулина, отделян от панкреаса. При диабет тип 1 панкреасът пък не е в състояния да произвежда достатъчно инсулин, който да служи за усвояване на захарите.

Нарушенията в този процес могат да доведат до редица проблеми в други органи, системи и процеси, включително в синтеза на нови косми. Най-често срещаната форма на диабет е тип 2, при който панкреасът произвежда инсулин, но клетките в тъканите са изгубили чувствителността си към него или тя е силно намалена.

Връзката между косопада и диабета се корени във високите нива на кръвна захар, които влияят силно негативно върху цикъла на растеж на косата. Зле поддържаната кръвна захар и хронично високите ѝ стойности могат да ускорят падането на косата и да забавят растежа на нови косми.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay