Постинфекциозната кашлица може да трае с месеци

Грипът и Ковид-19 също могат да доведат до продължителни симптоми

14.02.2023 | 11:20 Редактор: Вяра Димова
Постинфекциозната кашлица може да трае с месеци

Кашлицата след боледуване, наричана още постинфекциозна кашлица, се проявява след инфекции на горните дихателни пътища. Обикновено тя се наблюдава в рамките на 3-8 седмици след възстановяването и облекчаването на другите оплаквания. Въпреки това, в някои случаи продължителността може да е по-дълга - дори месеци, както е в случая на инфекцията със SARS-CoV-2. 

Освен настинката, други състояния също могат да водят до постинфекциозна кашлица. Такива са:

Бронхит

Грип

Круп

Вирусни пневмонии

Фарингит

Бронхиолит

Ковид-19

Понякога постинфекциозна кашлица може да се наблюдава и след бактериални инфекции. Счита се, че тази кашлица се дължи на повишена чувствителност на рецепторите за кашлица в организма или временна хиперчувствителност на бронхите. 

Астма

Астмата е свързана с оток и повишена чувствителност на дихателните пътища. Настинките при пациентите с астма водят до повишено възпаление в респираторния тракт, което може да доведе до влошаване на симптомите и състоянието.

Гастро-езофагеален рефлукс

При това състояние се наблюдава обратно връщане на стомашни киселини през хранопровода, които достигат до гърлото. Киселините предизвикват възпаление и дразнене на гласните връзки, което често води до кашлица.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay