Нова китайска ваксина срещу Ковид-19 защитава от Омикрон и подвариантите му?

Въпреки че настоящите ваксини предпазват от тежко заболяване, по-новите версии на вируса могат да се изплъзнат от защитата на имунната система

04.02.2023 | 10:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Нова китайска ваксина срещу Ковид-19 защитава от Омикрон и подвариантите му?

Новоразработена ваксина в Китай осигурява защита срещу Омикрон и редица негови подварианти.

Как да сме в крак с бързо развиващия се патоген? Коронавирусът винаги изглежда с няколко стъпки напред, особено сега, когато подвариантите на Омикрон продължават да развиват по-големи възможности за имунно разнообразие.

Въпреки безценните инструменти, в които иРНК ваксините се превърнаха през последните две години, са необходими повече подходи, категорична е научната общност.

При вирусния шип има региони, които са останали силно запазени при последните варианти на SARS-CoV-2. Затова пък предлагат еволюционни данни, с които да се създаде ваксина от следващо поколение. Шиповият протеин се свързва с човешките ACE-2 рецептори, за да инициира инфекция.

За да се справят с критичния проблем с имунното бягство и да започнат трудната задача за разработване на нова ваксина, д-р Йонглиан Джао и колегите му от Университета Ухан в Китай вече тестват експериментална ваксина, която се основава на запазени участъци от шиповия протеин, което означава, че ваксината е тясно свързана с части от шипа, които рядко мутират.

Ключов проблем с настоящите ваксини е, че макар да предпазват от тежко заболяване, по-новите версии на вируса, като нарастващото множество подварианти на Oмикрон, могат да се изплъзнат от защитата на имунната система.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay