Лекарство на Merck срещу Ковид-19 кара вируса да мутира?

Медикаментът създава мутации в генома, които не позволяват на вируса да се репликира в организма

02.02.2023 | 19:51 Редактор: Ирена Бакърджиева
Лекарство на Merck срещу Ковид-19 кара вируса да мутира?

Проучване предупреждава, че лекарството за Ковид-19 на Merck предизвиква нови мутации на вируса - на фона на опасенията, че използването му в засегнатия от вируса Китай може да създаде изцяло нов вариант, съобщава "Дейли мейл". 

Изследователи от САЩ и Обединеното кралство идентифицират новите мутации във вирусни проби, взети от десетки пациенти, на които е даван антивирусният препарат Lagevrio на Merck. Промените във вируса не са го направили по-смъртоносен или заразен, но според експертите те подчертават риска от лекарства, които действат чрез промяна на генетичния код на Ковид-19.

Въпреки че Lagevrio рядко се използва в САЩ и Великобритания, току-що беше разрешен за употреба в Китай, където властите разчитат на нови ваксини и лечения на фона на опустошителната вълна от вируса.

Опасенията, че Lagevrio може да стимулира мутации, се появиха по времето, когато в края на 2021 г. получи разрешение от Агенцията по храните и лекарствата (FDA). Лекарството действа, като създава мутации в генома на Ковид-19, които не позволяват на вируса да се репликира в организма.

Макар първоначално да се разглеждаше като пробив, Paxlovid на Pfizer изпревари Lageviro като предпочитан антивирус за Ковид-19 в световен мащаб, измествайки лекарството на Merck на заден план през последната година, информира БГНЕС.

Екип от експерти е разгледал 13 милиона РНК последователности на вируса, който причинява Ковид-19. Те са анализирали нуклеиновия състав на РНК нишките, за да търсят признаци, че вирусът е мутирал. В стотици проби те открили доказателства, че лекарството е предизвикало репликация. Почти всички открития са в проби, събрани през 2022 г. - годината, в която лекарството е било достъпно в целия свят - което показва, че вината е на Lageviro.

Компанията Merck, базирана в Рахуей, Ню Джърси, оспорва доклада. "Няма доказателства, които да сочат, че което и да е антивирусно средство е допринесло за появата на циркулиращи варианти", заяви говорителят на Merck Робърт Джоузефсън пред Блумбърг. "Въз основа на наличните данни не смятаме, че Lagevrio (молнупиравир) е вероятно да допринесе за развитието на нови значими варианти на коронавируса".

Резултатите обаче повишават възможността за появата на бъдещи тревожни щамове на вируса.