Здравословното високо самочувствие - оръжие срещу психическите проблеми

Оказва влияние върху това как се държите към себе си и към другите

29.01.2023 | 17:22 Редактор: Петя Кръстева
Здравословното високо самочувствие - оръжие срещу психическите проблеми

Самочувствието е сложна система от усещания и възприятия за себе си, мястото в обществото, в професионалния кръг, способностите, вярата в себе си или липсата на такава. Някои хора са много сурови и критични към себе си, други пък имат по-висока самооценка, която се различава от оценката, която околните им дават.

Вашето самочувствие, високо или ниско, влияе изключително много на това как се държите към себе си и към другите. От огромно значение е да се научите как да имате високо самочувствие и да гледате на себе си с гордо вдигната глава. За целта човек трябва да е наясно със способностите и качествата си, да има реалистична и адекватна самооценка.

Ако имате високо самочувствие, това ще ви помогне да гледате по-положително на себе си, което се отразява както на отношенията ви с другите, така и във всяка сфера на живота. Високото самочувствие, придружено от ясна и точна самооценка, помага да осъзнаете недостатъците си, да ги приемете и да работите върху усъвършенстването им.

Здравословното високо самочувствие помага за по-добро психично, емоционално и физическо здраве, за подобряване на благополучието и за постигането на цели и успехи.

Четете повече по темата на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay