Преборете депресивните състояния с куркума

Куркуминът влияе на невротрансмитерите

23.01.2023 | 17:03 Редактор: Петя Кръстева
Преборете депресивните състояния с куркума

Куркумата е цветно коренче, чийто прах използваме най-вече в кулинарията. Напоследък обаче освен в кухнята, куркумата намира място и приложение в здравословното хранене и козметиката. Кои са ползите от ежедневната ѝ употреба? Ето и някои от тях:

Тя е мощен антиоксидант

Според редица изследвания, оксидативното увреждане се смята за един от механизмите на стареенето и освен това се свързва и с редица други заболявания. Една от причините, поради която антиоксидантите се смятат за изключително полезни за здравето е, че те защитават тялото ни от свободните радикали, които могат да доведат до увреждане на ДНК. Поради химическата си структура, куркуминът може да неутрализира тези вредни вещества и да има благоприятно действие върху собствените антиоксидантни ензими на тялото.

Може да намали депресивните състояния

Макар и да не съществуват много проучвания върху това действие на куркумата, има някои изследвания, които показват, че тази подправка може да има отношение към намаляването на симптомите на депресия. Вероятно това се дължи на влиянието, което куркуминът има върху функцията на невротрансмитерите.

Четете повече по темата на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay