Как да преборим есенната депресия?

Връщаме часовниците с час назад на 30 октомври

28.10.2022 | 16:11 Редактор: Петя Кръстева
Как да преборим есенната депресия?

В последната неделя на месец октомври – на 30 октомври (събота срещу неделя) връщаме стрелките на часовника с час назад. Точно в 04:00 часа ще преминем към зимното "астрономическо" часово време. В България смяната на астрономическото часово време през лятото се извършва от 1979 г. Ранното стъмняване и климатичните промени могат да повлияят върху нашите нагласи и настроения - състояние, което някои хора наричат есенна депресия.

Усещаме неразположения, липса на настроение и апатия. Всъщност забравяме, че посрещнем ли януари, денят постепенно ще започне да се увеличава. Ще се радваме на изгрева по-рано, а на залезите малко по-късно. Съществуват няколко трика, с които да се адаптираме към по-малкото съм и да преодолеем депресията.

Ограничете кофеина и алкохола

За ден или два преди преминаването към астрономическото време е добре да се ограничи консумацията на кофеинови и алкохолни напитки. И двата вида могат да имат отрицателно въздействие върху цикъла на съня – заспиване и събуждане.

Време на заспиване и събуждане

При завръщането към астрономическото време по-лесно се адаптираме към промените на съня. За да влезете в ритъм, няколко дни преди да върнете часовника с час назад лягайте и ставайте с 10-15 минути по-рано. Така тялото ви ще се адаптира по-лесно.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay