Как да се справим с разстроения стомах при пътуване

Добре е да носим със себе си лекарства, когато пътуваме до високорискови райони

21.01.2023 | 17:26 Редактор: Тодор Петров
Как да се справим с разстроения стомах при пътуване

Диарията на пътуващите е разстройство на храносмилателния тракт, което обикновено причинява кашави изпражнения и коремни спазми. Причинява се от консумация на замърсена храна или замърсена вода.

Когато посещаваме място, където климатът или санитарните условия са различни от тези у дома, рискът от диария се увеличава. За да намалим риска от диария на пътуващите, трябва да сме особено внимателни какво и къде консумираме.

Възможно е диарията на пътуващите да се дължи на стреса от пътешествието или на промяна в начина на хранене. Обикновено за това са виновни инфекциозни агенти - бактерии, вируси или паразити. Прочети още на: Диария на пътуващите - причини, лечение и превенция.

Всяка година милиони пътници в чужбина страдат от диария на пътуващите. Дестинациите с висок риск от диария при пътуващите включват областите на:

Централна Америка;
Южна Америка;
Мексико;
Африка;
Южна Азия и Югоизточна Азия.
Пътуването до Източна Европа, Южна Африка, Централна и Източна Азия, Близкия изток и няколко карибски острова също крие известен риск.

Много често този тип диария минава без лечение. Въпреки това е добре да носим със себе си лекарства, когато пътуваме до високорискови райони, за да ги използваме в случай, че диарията продължи или стане тежка.

Четете повече в puls.bg