Комета от времето на неандерталците приближава Земята

Според НАСА новолунието на 21 януари предлага възможност за наблюдение

03.01.2023 | 11:32 Редактор: Ирена Бакърджиева
Комета от времето на неандерталците приближава Земята

Новата година започва с посетител от миналото - комета, която се е доближила до Земята още по времето на неандерталците, ще бъде отново близо до нашата планета през януари.

Това е кометата C/2022 E3 (ZTF), която е открита от телескоп в Калифорния през март 2022 г. Всъщност е възможно до края на месеца тя да бъде видима дори с невъоръжено око, съобщава АНА-МПА.

Кометата първо ще "посети" Слънцето: тя ще направи най-близкото си приближаване на 12 януари, на разстояние около 160 милиона километра от него. След това ще се приближи до нашата планета, където се очаква да достигне най-близкото си разстояние от 42 млн. км на 1 или 2 февруари.

Според американската космическа агенция (НАСА) новолунието на 21 януари предлага възможност за наблюдение на кометата на нощното небе, информира БГНЕС.

Последните снимки на C/2022 E3 - която първоначално изглежда като астероид, но след това започва да става все по-ярка - показват, че тя има характерна златиста опашка и шлейф от синкаво-зеленикав газ и прах. Кометата вече се вижда с телескопи и мощни бинокли, когато небето е ясно вечер.

Периодът на кометата се оценява на около 50 000 години, което означава, че при последното ѝ приближаване до Земята неандерталците все още са били живи, а нашите предци Хомо сапиенс също вече са се били появили. Разбира се, дори и да я бяха видели, нямаше да разберат за какво става дума.

Снимка: БГНЕС