Алергия към царевица - кои са симптомите и защо имаме чувството, че умираме?

Възможно е хора, които са алергични към нея, да не знаят за това

28.12.2022 | 13:20 Редактор: Искра Ангелова
Алергия към царевица - кои са симптомите и защо имаме чувството, че умираме?

Въпреки че алергията към царевица е рядко срещана, някои хора е възможно да я развият. Хранителната алергия може да причини симптоми като сърбеж, запушен нос и хрипове. В някои случаи алергичните към царевица хора развиват сериозна реакция, наречена анафилаксия.

Лесно е да бъде установено дали някои храни съдържат царевица, като царевично нишесте или пуканки. Царевицата обаче може да се крие и в много други храни и продукти.

Храните, приготвени по определен начин, за да издържат по-дълго или да имат по-добър вкус (преработени храни) също е възможно да съдържат царевица. Около 75% от преработените храни съдържат царевица като съставка. Царевицата може да бъде открита и в много нехранителни продукти като шампоани и дори някои лекарства.

Важно е да бъде установено дали симптомите, които човек проявява, се дължат на алергия. След като това бъде потвърдено, е необходимо да бъдат предприети стъпки за подсигуряването на безопасността на потърпевшия.

Не е установено каква е честотата на алергията към царевица, защото липсват достатъчно проучвания по въпроса. Също така е възможно повече хора, които са алергични към царевица, да не знаят за това. Те може да не осъзнават, че царевицата причинява техните симптоми.

Какви са симптомите на алергията към царевица?

Хранителните алергии могат да имат редица симптоми. Алергичният към царевица човек е възможно да развие множество симптоми или само някои от тях. Симптомите на алергия към царевица могат да включват:

- Копривна треска;

- Сърбеж в/близо до устата (орален алергичен синдром) и други части на тялото;

- Зачервяване на кожата;

- Симптоми, подобни на сенна хрема (кихане, запушен нос и хрема);

- Хрипове и симптоми на астма;

- Главоболие;

- Болка в корема;

- Гадене и/или повръщане;

- Диария.

Понякога алергията може да причини сериозна реакция. Човек, който е силно алергичен към царевица, може да получи анафилаксия. Признаците и симптомите на анафилактичната реакция включват:

- Подуване на устните, езика, гърлото, шията или лицето;

- Затруднено дишане;

- Дрезгав глас;

- Замаяност;

- Учестен пулс;

- Летаргия, объркване или загуба на съзнание;

- Чувство на неспокойствие (усещане за "предстояща гибел").

Четете цялата статия в puls.bg.