Как се отразява празничното препиване на мозъка?

Алкохолът въздейства на множество рецептори

28.12.2022 | 06:30 Редактор: Петя Кръстева
Как се отразява празничното препиване на мозъка?

Алкохолът оказва влияние върху нервната система по различни начини, но не всички от тях са напълно изяснени към момента.

Големите количества (независимо приети наведнъж или постепенно) водят неминуемо до загуба на неврони, което обяснява как редовният прием, дори и в по-малки количества, също води до понижаване на мозъчния капацитет. Мозъкът е в състояние да се възстанови след големи дози алкохол, но ако ексцесивният прием е изключително рядко. В противен случай токсичните ефекти на алкохола се натрупват, което може да доведе до сериозно когнитивно увреждане.

Въздействието на алкохола е върху множество нервни рецептори, чрез които невроните комуникират помежду си. Следователно алкохолът променя действието на големите невронни мрежи. Освен когнитивните, алкохолът засяга и двигателните функции в тялото.

Консумацията на алкохол е свързана още и със свиване на хипокампуса - област от мозъка, която е отговорна за паметта. Дори умерени количества алкохол се оказват свързани с дълготрайни увреждания на мозъка.

В по-стари проучвания по темата се твърди, че дори незначителният постоянен прием на алкохол може да доведе до развитие на невродегенеративни заболявания, а също така в голяма степен се нарушават когнитивните функции.

Четете повече на puls.bg

Снимка: Pixabay