Защо децата вярват в Дядо Коледа, а родителите им охотно ги лъжат?

Според експерт усилията на майките и бащите правят историята правдоподобна за малчуганите

25.12.2022 | 16:57 Редактор: Ирена Бакърджиева
Защо децата вярват в Дядо Коледа, а родителите им охотно ги лъжат?

Родителите полагат големи усилия, за да убедят децата си в съществуването на Дядо Коледа, но успяват само до определена възраст. Експерт изследва феномена.

И тази година милиони момчета и момичета очакват с копнеж стареца в червено и бяло, носещ подаръци. Но защо децата, които иначе са трудни за заблуда, така охотно вярват в Дядо Коледа, зад когото очевидно стоят само мама и татко?

На този въпрос се е посветил психологът Рохан Капитани, който провежда изследвания в университета Кийл в северния английски град Нюкасъл. Той е нещо като експерт по Дядо Коледа. Според него няколко фактора играят основна роля във вярата в Дядо Коледа и подобни фигури.

Първо, децата разчитат в голяма степен на родителите си, за да развият разбиране за света около тях. "Забравяме, че е психологическо предизвикателство да бъдеш дете, тъй като има много преживявания, които изпитваш за първи път", казва той в интервю пред ДПА. От гледна точка на еволюционната биология, е напълно логично да се разчита на опита на родителите и други хора, близки до тях. 

Капитани обаче подчертава специално, че именно големите усилия, които родителите влагат в коледния ритуал, правят историята правдоподобна. "Това, което прави Коледа и Дядо Коледа толкова завладяващи, са всички ритуали и поведението", казва роденият в Австралия изследовател. 

Това включва поставянето на коледната елха, под която Дядо Коледа поставя подаръците, или чорапите, които някои семейства окачват на комина. "Ако Дядо Коледа не съществуваше, защо щяхме да го правим?", каза Капитани, цитиран от немския сайт stern.de.

Някои родители се чувстват виновни при мисълта да заблуждават децата си по този начин. Според Капитани има изследвания, които показват, че децата са доста добри в убеждаването на родителите си, че все още вярват в Дядо Коледа, когато те вече не вярват. Средно децата губят вяра в Дядо Коледа на възраст между 7 и почти 8 години. Но перспективата да не получават повече подаръци първоначално възпира някои деца да кажат на родителите си истината.

"Моментът, в който се губи вярата в магията на Коледа, не е задължително да е травматичен или нараняващ за децата", казва Капитани. "Проучванията показват, че родителите обикновено са по-тъжни и по-разочаровани от децата, защото това представлява преход в живота на детето", казва ученият.

Снимка: Pixabay