Разочароващ старт за новия "Аватар", генерира по-малко приходи от очакваното

За Disney може да се окаже трудно възстановяването на инвестицията

19.12.2022 | 12:56 Редактор: Тодор Петров
Разочароващ старт за новия

"Аватар: Природата на водата" на Walt Disney генерира 134 млн. долара от кината в САЩ и Канада в дебютния си уикенд – резултати, които се оказаха под оценките за един от най-очакваните филми за годината, съобщава Bloomberg.

Очакваше се лентата да събере между 145 и 179 млн. долара, посочва Boxoffice Pro. Disney понижи собствената си прогноза за над 130 млн. долара в събота спрямо предишни очаквания за над 150 млн. долара.

"Природата на водата" донесе още 301 млн. долара приходи на световно ниво, заяви компанията в неделя. Това включва около 57 млн. долара от Китай, където поредната поява на Ковид-19 ограничи публиката. Disney очакваше продажбите от билети в Китай да бъдат между 50 и 100 млн. долара.

Резултатите на "Аватар" вероятно ще се сметнат за разочароващи за компании като AMC Entertainment Holdings и Imax Corp, които все още изпитват трудности да привлекат големи публики след пандемията. 

За Disney може да се окаже трудно и възстановяването на инвестицията. Според различни издания разходите за продукцията е над 350 млн. долара. Режисьорът Джеймс Камерън каза е интервю за GQ, че филмът ще трябва да е на трето или четвърто място в историята по най-печеливши филми, за да генерира печалба, което предполага, че постъпленията трябва да са над 2 млрд. долара.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС