Кои са плодовете за благоденствие на празничната трапеза?

Гроздето е символ на изобилие

18.12.2022 | 06:45 Редактор: Вяра Димова
Кои са плодовете за благоденствие на празничната трапеза?

Плодовете винаги са част от приготовленията за празниците. Освен любимите банани, които символизират щастие, обединение и приятелство, ще добавим и други полезни и любими плодове, които да ни донесат повече хубави неща през новата година.

Цитрусови плодове

Какво е празничната трапеза и декорация на дома без мандарини, помело, лайм, лимони, портокали и грейпфрути. Цветът им, който е наситен жълт и оранжев, символизира положителна енергия, пари, изобилие, късмет, докато формата им символизира пълнота, завършеност. Често купуваме мандарините със стебла и листенца. Те пък представляват дълголетието, ето защо е хубаво да не ги махаме, докато не решим да хапнем плодовете.

Грозде

Гроздето е символ на изобилие и при всяко посрещане на новата година, то присъства на празничната маса на испанците, които смятат, че то носи късмет, но само ако си хапнеш от него или по-точно, ако изядеш 12 зърна грозде в полунощ на Нова година. 

Нарове

Наровете се считат за плодове на щастието в Китай, тъй като имат множество семена, тълкувани като символ на плодородието, късмета и дълголетието. Особено хубаво се смята да се подари на младоженци нар.

Авокадо

То има зелени и лилави нюанси, които символизират стабилност, богатство, успех. С авокадо можем да приготвим чудесни десерти, салати, предястия, като част от празничното меню.

Ябълки

Ако искате повече хармония през новата година, на празничната трапеза добавете ябълки. Жълти и зелени за пари, здраве, червени за повече късмет.

Четете повече на az-jenata.bg.

Снимка: pixabay