Хапвайте горски плодове и банани при борба с холестерола

Високите му нива крият риск от сърдечни заболявания

15.09.2022 | 15:20 Редактор: Петя Кръстева
Хапвайте горски плодове и банани при борба с холестерола

Високият холестерол често може да остане незабелязан. Причините за промяна в стойностите му могат да се дължат на редица фактори като ген, някои заболявания, прием на медикаменти, нездравословно хранене или стрес. Високият холестерол крие риск от сърдечни заболявания и инсулт. 

Едно от първите неща, на които се обръща внимание при повишени стойности на LDL холестерола, известен още като "лош холестерол" е начинът на хранене. Знаем че плодовете имат редица ползи за нашето здраве. Оказва се, че благодарение на редовната консумация на някои от тях, можем да поддържаме здравословни стойности на HDL холестерола ("добрия холестерол") и да намалим риска от покачване на лошия. 

Сред тях се нареждат горските плодове, бананите, гроздето и ябълките.

Горски плодове

Горските плодове са изключително богати на полифеноли. Тези растителни съединения, естествено помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Консумацията на достатъчно фибри също допринася за поддържане на здравословни нива на холестерола и добро храносмилане, а тези плодове са богати на фибри. Горските плодове също така подобряват кръвообращението и подпомагат поддържането на кръвното налягане в нормални стойности.

Банани

Бананите също са сред вкусните плодове, за които се смята, че понижават холестерола, като елиминират излишъка му от храносмилателната ни система. Така се предотвратява преминаването му в кръвта, както се намалява и рискът от запушване на артериите.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК