Каква е причината да се разболяваме по-лесно през зимата?

Студеният въздух може да увреди имунния отговор в ноздрите

13.12.2022 | 23:47 Редактор: Вяра Димова
Каква е причината да се разболяваме по-лесно през зимата?

Температурите падат, дрехите стават по-дебели, а дните по-къси. Трите знака, че зимата наближава, а с нея и опасността от грип и настинка. Всеки от нас се лекува по различен начин.

Учените успяха да намерят убедително обяснение защо през зимата се появяват повече респираторни заболявания. В проучването изследователите установили, че студеният въздух може да увреди имунния отговор в ноздрите. Намаляването на температурата в носа само с 5 градуса може да убие почти 50% от клетките, борещи се с вируса и бактериите в ноздрите.

"Това е първият път, когато имаме биологично, молекулярно обяснение по отношение на един фактор от нашия вроден имунен отговор, който изглежда е ограничен от по-ниските температури", казва д-р Зара Пател пред CNN. Д-р Бенджамин Блейър допълва, че студеният въздух е свързан с повишена вероятност от вирусна инфекция, защото по същество сме загубили половината от имунитета си само с този малък спад на температурата.

Проучването обаче има ограничения. Учените са провели инвитро изследвания, което означава, че всъщност е използвана човешка тъкан, а не живи хора. По думите на Пател, често констатациите от инвитро изследванията се потвърждават и с истински пациенти, но невинаги.

За да разберат защо се разболяваме повече през зимата, учените тръгнали на детективска мисия. Разбират, че респираторният вирус или бактерия нахлува в носа, един от основните входове на тялото. Незабавно предната част на носа открива микроба, доста преди задната част да разбере за натрапника. В този момент клетките, покриващи носа, веднага започват да създават милиарди прости копия на себе си, наречени извънклетъчни везикули или EV.

"EV не могат да се делят както клетките, но те са като миниверсии на клетки, специално предназначени да отидат и да убият тези вируси", казва Блейър пред CNN.

Когато е атакуван, носът увеличава производството на извънклетъчни везикули със 160%, според проучването. EV имат много повече рецептори на повърхността си, отколкото оригиналните клетки, като по този начин усилват способността за спиране на вируса на милиардите извънклетъчни везикули в носа.

Блейър и неговият екип изложили четирима участници в проучването на 15 минути температури от 4,4 градуса и след това измерили условията в носните им кухини.

"Това, което открихме е, че когато сте изложени на студен въздух, температурата в носа ви може да падне с до 5 градуса. И това е достатъчно, за да нокаутира по същество и трите имунни предимства, които носът има", обяснява ученият.

Четете повече на tialoto.bg.

Снимка: pixabay