С кои храни да борим целулита?

Водата помага при борбата с "портокаловата кожа"

14.12.2022 | 22:38 Редактор: Вяра Димова
С кои храни да борим целулита?

Портокаловата кожа е недостатък, с който се борят почти 90% от жените по света. Съвсем скорошни проучвания показват, че целулитът няма нищо общо с килограмите, а че по-скоро е проблем на съединителната тъкан. Как да се опитаме да направим целулита по-малко видим?

На първо място разбира се е приемането на достатъчно вода. Тя ще ни помогне да дренираме организма и да му помогнем да се освободи от токсините. На второ място да подберем точните храни, с които да се предпазим от задържане на вода и отпадни вещества, които могат да допринесат за увеличаването на мастните клетки. Какви храни да изберем против целулит?

Грейпфрут и други плодове

Той е пълен с витамини и по-специално витамин C, който може да помогне при синтеза на колаген. Друго негово предимство е, че в състава му влиза специално вещество, което може да подобри изгарянето на мазнини. Ако си похапвате от този цитрусов плод, вие ще останете добре хидратирани, което пък ще накара кожата ви да изглежда по-свежа и гладка. 

Аспержи и други зеленчуци

Те са зеленчуци, които са богати на фолиева киселина – тя може да помогне за редуцирането на нивата на стрес и подобряването на настроението. Според изследвания, именно стресът е една от причините тялото да складира повече излишни мазнини. Ето защо намалявайки го, ние можем да предотвратим този процес. Друг интересен зеленчук е цвеклото – то е с високо съдържание на полифеноли. 

Семена и ядки

Ядките са богати на омега-3 мастни киселини, които от своя страна отговарят за здравето на мембраната на кожните клетки. Те не само помагат за добрата хидратация на кожата, но и могат значително да забавят процесите на стареене, тъй като възпрепятстват произвежданите от тялото съединения, които могат да причинят възпалителни процеси. 

Четете повече на az-jenata.bg.

Снимка: pixabay