Times обяви най-богатите фамилии в света, $300 млрд. в сметката на президента на ОАЕ

Ал Нахаян не трупат богатство единствено от петрол

09.12.2022 | 20:47 Редактор: Искра Ангелова
Times обяви най-богатите фамилии в света, $300 млрд. в сметката на президента на ОАЕ

Най-богатите фамилии в света бяха класирани от списание Times. Ето кои са те според последния рейтинг на изданието:

Ал Нахаян - $300 млрд.

Президентското семейство на ОАЕ - Ал Нахаян, е най-богатото в света, сочи рейтингът на Times. Състоянието на фамилията се оценява на около 300 млрд. долара, като те изпреварват собствениците на веригата магазини "Уолмарт" - семейство Уолтън, което се нареждат на второ място.

Противно на очакванията Ал Нахаян не трупат богатство единствено от петрол. Арабската фамилия инвестира много в SpaceX на Илън Мъск, в бранда на Риана за бельо Savage X Fenty, а шейх Мансур е собственик на футболния "Манчестър Сити". Фамилията притежава и над 1 млрд. долара в недвижимо имущество, яхти за 780 млн. и др.

Според Блумбърг арабската фамилия, която е начело на ОАЕ от половин век, притежава както частни, така и преплетени с правителството активи. Една голяма част от състоянието на Ал Нахаян идва от "Роял Груп" - разрастваща се мрежа от компании, в която работят над 27 000 души в различни области - от финанси до роботика.

Шейх Тахнун ал Нахаян е признат като ключова фигура за бизнес империята, брат му - шейх Мохамед бин Зайед, е настоящият президент на ОАЕ, а шейх Мансур е вицепремиер и председател на Централната банка, както и ръководител на Федералния фонд за богатство Emirates Investment Authority, припомня "24 часа".

Доста международни инвеститори обаче избягват бизнес със семейството заради липсата на прозрачност при отчетите на дружествата им.

oae

Уолтън - $224,5 млрд.

Втора в класацията на Times е фамилията Уолтън - собствениците на голямата верига супермаркети "Уолмарт". Тяхното състояние се оценява на 224,5 млрд. долара.

Историята на "Уолмарт" започва през 1962 г., когато Сам Уолтън отваря първия си магазин. С времето се разрастват и превръщат в най-голямата верига в САЩ. През 2002 г. компанията за първи път оглавява класацията за най-големите фирми в Америка. Фамилията притежава 48% от акциите на "Уолмарт".

След смъртта на Сам компанията е наследена от съпругата му и четирите им деца. Освен супермаркети притежават и банката "Арвест", както и сериозна колекция ценни книжа и произведения на изкуството.

През юли 2022 г. фамилията загуби 11,4 милиарда долара, след като “Уолмарт” намали прогнозата си за печалба. В самото начало бизнесът на Уолтън е изграден около ценови отстъпки, които в миналото са поддържали акциите на компанията по време на рецесия.

market

Марс - $160 млрд.

На трето място сред най-богатите семейства в света е фамилията Марс. Историята на компанията им стартира през 1902 г., когато Франк Марс започва да продава десертчета от меласа. Бизнесът се разраства до добре познатите М&М, "Сникърс" и "Милки уей". Въпреки това голяма част от състоянието на семейството идва от продукти за домашни любимци, като основните хранителни марки Pedigree, Whiskas и Royal Canin.

mmm

Кох - $ 128,8 млрд.

Четвъртата най-богата фамилия е Кох, чието състояние идва от рафинирането на суров петрол. Историята на индустриалния гигант "Кох Индъстрис" започва през 1940 г., когато Фред Кох съосновава компанията Wood River Oil & Refining Co.

Синовете на Фред - Фредерик, Чарлз, Дейвид и Уилям, наследяват петролната фирма, но поради братска вражда за контрола върху нея впоследствие остават Чарлз и Дейвид. Оттогава компанията се превръща в "Кох Индъстрис" - конгломерат с годишни приходи от около 125 милиарда долара. В началото на 90-те фирмата започва да инвестира и в други сектори освен енергийния.

david

Ал Сауд - $ 105 млрд.

На пето място в класацията за най-богатите семейства в света се класира кралската фамилия на Саудитска Арабия Ал Сауд. Богатството на династията възлиза на около 105 млрд. долара.

Ал Сауд управляват от 1932 г. насам, а като брой фамилията е съставена от около 15 000 души. Главата на семейството е крал Салман ибн Абдулазиз, който притежава абсолютната политическа власт в страната, а всеки един от членовете на Ал Сауд заема важни постове в армията и правителството.

Общото богатство на Ал Сауд вероятно е доста по-внушително. Много представители на кралското семейство са забогатели чрез посредничество при държавни договори и сделки със земя, както и чрез обслужване на бизнеси, които от своя страна обслужват държавни компании, например “Сауди Арамко”. Суверенният фонд на кралството има активи на стойност 620 млрд. долара, а престолонаследникът Мохамед бин Салман лично контролира активи на стойност над 1 млрд. долара.

salman

Снимки: БГНЕС / Bloomberg.com