Искате да повишите либидото? Ето кои афродизиаци да използвате

Двойките, които правят нови неща заедно редовно, имат по-добри и удовлетворяващи взаимоотношения

08.12.2022 | 10:56 Редактор: Ирена Бакърджиева
Искате да повишите либидото? Ето кои афродизиаци да използвате

Всички сме чували за афродизиаците и тяхната способност да повишават сексуалното желание при мъжете и жените. Историята на афродизиаците започва още преди векове. Днес те са често срещано допълнение към всяка връзка, тъй като ѝ помагат да бъде процъфтяваща, страстна, дългосрочна.

Афродизиакът е агент, който засилва сексуалното желание и влияние на поведението, което прави секса постижим и приятен. По същество тези агенти повишават либидото ни, помагайки ни да влезем в правилната нагласа, за да се чувстваме и да се държим привлекателно. Нашето либидо, известно още като сексуално влечение, се определя като "цялостното сексуално влечение на човек или желание за сексуална активност", отбелязва yourtango.com

Първоначалният прилив, който усещаме в началото на една връзка, стимулира чувството на еуфория в мозъка. Това е, което създава и укрепва първоначалната основа на любовните спомени от взаимоотношенията. Това засилва и петте ни сетива, помага ни да се съсредоточим върху любовта си. Когато сме на крилете на любовта се усещаме много по-позитивни, енергични. Но колкото и да ни радва любовта, нашето тяло не може непрекъснато да освобождава хормони и невротрансмитери, които да ни карат да се чувстваме вълшебно и да имаме желание за секс.

Повишените нива на адреналин, ендорфини, норепинефрин биха натоварили тялото и мозъка ви с течение на времето. Освен това е трудно да функционираме правилно в други условия, когато любовта напълно превземе ума ни.

Когато започнем нова връзка и тя се окаже продължителна във времето, като месеци, години, настъпва и промяна, която е белязана от повишаване на серотонина, окситоцина и вазопресина и намаляване на тестостерона, всички от които имат за цел да поддържат нас и любимия ни човек заедно в дългосрочен план.

За да се възползваме напълно от предимствата на храните афродизиаци, първо трябва да ангажираме мозъка си. Използването на всичките пет сетива и привличането на внимание към нашето емоционално състояние с фонова музика и съблазнителна атмосфера ще започне да произвежда ендорфини, което от своя страна стимулира производството на повече допамин. Тези два неврохимикала работят в тандем, за да имаме постоянен поток от приятни чувства.

След това към "коктейла" се добавя норепинефрин, който засилва паметта, подобрява ученето и изостря способността ни да останем фокусирани. Освен това има положителен ефект върху възбудата, системата за възнаграждение, настроението и кръвното налягане. Увеличаването на норепинефрин може също така да ни помогне временно да оставим настрана притесненията и разсейването, за да можем да имаме по-удовлетворяващо сексуално изживяване с партньора си.

Допаминът и норепинефринът се синтезират в тялото от аминокиселините тирозин и фенилаланин. Богатите на протеини храни като червено, птиче месо, морски дарове и твърди сирена повишават нивата на тирозин, подпомагайки метаболизирането на норепинефрин.

Фенилаланинът обаче трябва да си го набавим чрез консумацията на някои храни, тъй като не се синтезира в организма ни. Добри хранителни източници на тази аминокиселина са млечни продукти, авокадо, ядки, семена, бобови растения, листни зеленчуци, пълнозърнести храни, птиче месо, риба, някои морски дарове и други.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay