Тези места вкъщи се нуждаят от редовно почистване, а не само от забърсване

Повърхности за хранене, ключове за осветление...

06.12.2022 | 12:02 Редактор: Искра Ангелова
Тези места вкъщи се нуждаят от редовно почистване, а не само от забърсване

Почистването на дома за много хора е досадна задача. То отнема време и усилия, и определено има по-приятни занимания, с които бихте искали да се захванете. По тази причина много често неглижираме почистването, като го свеждаме до едно обикновено забърсване на прах или на повърхности и предмети, които ползваме в ежедневието си. Това обаче е грешка, която може да крие рискове за здравето.

Има повърхности и предмети в дома, които е важно да почиствате, а не просто да забърсвате. Здравето ви ще ви е благодарно, ако правите това.

Кои са местата в дома, които трябва да почиствате, а не просто да избърсвате?

1. Дръжки на врати.

Дръжките на вратите са една от най-неглижираните повърхности в дома. Много хора просто ги забърсват, а други изобщо не се сещат да направят дори и това. Почистването и дезинфекцията им редовно обаче са важни, защото по тази силно замърсена и много употребявана повърхност се задържат множество опасни за здравето бактерии.

2. Повърхности за хранене.

Колко често почиствате с препарат и дезинфекциращ продукт повърхностите, на които приготвяте храната си и се храните след това? Вероятно не толкова често. В повечето случаи просто избърсвате с мокър парцал или попивателна кърпа и това е. А не трябва. Повърхностите, до които се докосва сурова и сготвена храна, както и вашите ръце, се замърсяват много бързо и са среда за развитие на бактерии. Те имат нужда от често и редовно почистване.

3. Работни места.

В дома си вече почти всеки човек има работно място, което използва ежедневно. То също се нуждае от редовно почистване, а не просто от забърсване, защото по него се задържа не само прах, но и болестотворни патогени.

4. Ключове за осветление.

Ключовете за осветлението са също много експлоатирана част от дома, която в много случаи нито се забърсва, нито се почиства и дезинфекцира. По тях се задържат множество бактерии и мръсотия, попаднала там от мръсни ръце.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.