Може ли брашното да се развали и как да го съхраняваме?

Много е важно да го прехвърлите в подходящ съд след отварянето му

12.11.2022 | 18:22 Редактор: Искра Ангелова
Може ли брашното да се развали и как да го съхраняваме?

Брашното е продукт, който присъства във всеки кухненски шкаф. Обикновено се предлага в големи пакети, което предполага продължителното му използване. Ако сте купили брашно, за да направите хляб или любимо печиво, вероятността да ви остане известно количество от него е голяма. Тук идва въпросът колко дълго можете да съхранявате брашното и как по-точно така, че да не се развали.

Много хора смятат, че брашното е траен продукт, който не се разваля с месеци. По тази причина го държат в шкафа, макар хартиеният му плик да е отворен. Това е и най-голямата грешка, която може да се допусне, защото хартиените опаковки на брашното са създадени, за да го съхраняват преди да бъде отворено. След това нещата започват да стоят по различен начин.

Разваля ли се брашното?

Както споменахме, брашното се предлага в големи хартиени торбички. Те са предназначени за съхранението му до неговото отваряне. След това стават безполезни, а повечето хора продължават да държат брашното в тях. Много е важно да прехвърлите брашното в подходящ съд след отварянето му, за да предотвратите преждевременното му разваляне.

Ако сте пекар, който използва много брашно всеки ден, вероятно няма да ви е проблем да го държите в хартиената му опаковка. Но пък ако сте запалени по печивата и си купувате големи опаковки брашно по няколко килограма, съхранението му в подходящи съдове е силно препоръчително.

Ако прехвърлите брашното в съд с плътно затварящ се капак, ще можете да удължите срока му на годност до 2 години. Ако не го направите, брашното се разваля до 3 месеца при неправилно съхранение.

Разваля ли се захарта?

За разлика от брашното, което е прахообразно и има склонността да се навлажнява и гранясва, кристалната захар има наистина неограничен срок на годност. Единственото, което може да ѝ се случи, е да се овлажни и да слепне, но това не разваля вкусовите ѝ качества и способността ѝ да подслажда добре ястията и печивата.

Всъщност, захарта е консервант, който се влага в много готови продукти именно заради тези нейни качества. За да избегнете втвърдяването и слепването ѝ, съхранявайте захарта в стъклен съд с плътно затварящ се капак.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.