Брашното е продукт, който присъства във всеки кухненски шкаф. Обикновено се предлага в големи пакети, което предполага продължителното му използване. Ако сте купили брашно, за да направите хляб или любимо печиво, вероятността да ви остане известно количество от него е голяма. Тук идва въпросът колко дълго можете да съхранявате брашното и как по-точно така, че да не се развали.
Много хора смятат, че брашното е траен продукт, който не се разваля с месеци. По тази причина го държат в шкафа, макар хартиеният му плик да е отворен. Това е и най-голямата грешка, която може да се допусне, защото хартиените опаковки на брашното са създадени, за да го съхраняват преди да бъде отворено. След това нещата започват да стоят по различен начин.
Разваля ли се брашното?
Както споменахме, брашното се предлага в големи хартиени торбички. Те са предназначени за съхранението му до неговото отваряне. След това стават безполезни, а повечето хора продължават да държат брашното в тях. Много е важно да прехвърлите брашното в подходящ съд след отварянето му, за да предотвратите преждевременното му разваляне.
Ако сте пекар, който използва много брашно всеки ден, вероятно няма да ви е проблем да го държите в хартиената му опаковка. Но пък ако сте запалени по печивата и си купувате големи опаковки брашно по няколко килограма, съхранението му в подходящи съдове е силно препоръчително.
Ако прехвърлите брашното в съд с плътно затварящ се капак, ще можете да удължите срока му на годност до 2 години. Ако не го направите, брашното се разваля до 3 месеца при неправилно съхранение.
Разваля ли се захарта?
За разлика от брашното, което е прахообразно и има склонността да се навлажнява и гранясва, кристалната захар има наистина неограничен срок на годност. Единственото, което може да ѝ се случи, е да се овлажни и да слепне, но това не разваля вкусовите ѝ качества и способността ѝ да подслажда добре ястията и печивата.
Всъщност, захарта е консервант, който се влага в много готови продукти именно заради тези нейни качества. За да избегнете втвърдяването и слепването ѝ, съхранявайте захарта в стъклен съд с плътно затварящ се капак.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Въпреки санкциите: Сестрата на Ким Чен Ун с модерен сгъваем телефон
Иван Петков, БСП, призова за смяна на ръководството на партията
Вижте къде в София ще спрат водата на 16 декември, вторник
Трамвай дерайлира на столичния площад "Журналист"
Старчески петна по кожата – какво представляват и как да се справим с тях?
Щифтово изграждане на зъб – какво представлява и защо е необходимо?
Атеросклерозата – мултисистемно съдово заболяване с неблагоприятни последици
Нов антибиотик срещу полово предавани инфекции одобри FDA
Войната между хора и роботи е точно зад ъгъла, предупреждават експерти
Blue Origin работи по създаването на орбитален център за данни
Част от амазонската тропическа гора вече е частна собственост
На повърхността на луната на Юпитер – Европа, е забелязан гигантски черен „паяк“
Отиде си един от най- големите художници на Варна - Владимир Иванов
Административният съд – Варна е спасил 10 дръвчета рецеклирайки хартия
Бивша служителка на община Варна: Коцев разпространява лъжи по мой адрес
Две села край Варна са без вода днес
Експерт: Бюджетът за 2025 година е подходящ и за 2026 година
Забравете крайната десница. Младите искат „Обединени европейски щати“
Офертата на Tether за Ювентус сблъска новите срещу старите пари
Решенията за лихвите на водещи централни банки ще бъдат във фокуса на инвеститорите
Hilton Sofia и DoubleTree by Hilton Plovdiv Center с общи усилия за първото си благотворително събитие