Как да разпознаем екземата при децата и какви могат да бъдат усложненията?

Дерматитът засяга 10% от децата преди навършване на двегодишна възраст

23.11.2022 | 22:48 Редактор: Вяра Димова
Как да разпознаем екземата при децата и какви могат да бъдат усложненията?

Атопичният дерматит, известен още като екзема, засяга около 10% от децата преди навършване на двегодишна възраст. 

Какво представлява екземата при децата?

Атопичният дерматит или екзема в детска възраст е кожно заболяване, което протича с пристъпи на обостряния и ремисия и обикновено се появява на възраст между 3 месеца и 2 години. Децата, които са имали екзема в ранна детска възраст, имат по-висок риск от развитие на астма или респираторни алергии впоследствие.

Какви са симптомите на атопичен дерматит?

Екземата при децата се проявяват с червени петна по тялото, които обикновено не се появяват по периферните части - като очите, носа и устата. Шията и лакътните гънки също често са по-засегнати. Също така обикновено лезиите не се проявяват по участъците, които са под памперса. При по-големите деца екземата засяга предимно ръцете и краката. 

Какви са потенциалните усложнения от атопичния дерматит?

Екземата при децата не е сериозно състояние, което да е свързано със значителен риск за здравето, но сърбежът и възпалението може да доведе до влошаване на лезиите и появата на белези, които трудно зарастват. Без да е установена категорична причинно-следствена връзка, се предполага, че децата, които са били засегнати от екзема в ранна детска възраст, имат по-висок риск от развитие на астма.

Четете повече на puls.bg.

Снимка: pixabay